Sarajevska obilaznicaNačelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić razgovarao je jučer s direktorom Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Ademom Zoljom, Direkcije za ceste Federacije Bosne i Hercegovine Filipom Vujevom i predstavnicima Kantonalnog ministarstva saobraćaja o dovršetku izgradnje sarajevske zaobilaznice LOT 2-c.

Obzirom da se radi o projektu koji se realizira već deset godina i o tome da su probijeni svi rokovi za njegov završetak,  načelnik Efendić sazvao je sastanak kako bi se pronašla rješenja za konačan završetak tog projekta.

Za implementaciju projekta LOT 1 i LOT 2, posebno dijela koji se odnosni na spajnje sa Sarajevom, zadužena je Direkcija za ceste FBiH.

 Kada je u pitanju izgradnja petlje u Briješću još uvijek su evidentni problemi oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a ostalo je da se riješe imovinsko-pravni odnosi za još šest kuća te je jedna od tema sastanka bila i pronalazak zamjenskih lokacija za vlasnike tih objekata u cilju ubrzanja tog procesa.

Učesnici sastanka su razgovarali i o mjestu gdje bi trebao da završi LOT 2-c sarajevske zaobilaznice, a za koji još nije urađen ni projekat, niti dokumentacija.

Kada je u pitanju izgradnja LOT-a 2-c taj projekat realizira Direkcija za ceste FBiH, ali će sredstva za njegovu realizaciju biti potrebno osigurati putem Vlade Federacije BiH, obzirom da navedeno preduzeće trenutno nema na raspolaganju neophodna finansijska sredstva.

Načelnik Efendić, prisutne je upoznao s planovima da Općina zajedno sa Kantonalnom direkcijom za puteve, u narednom periodu planira izgradnju IX transverzale.

U tom smislu je razgovarano o mogućnosti da LOT 2-c bude spojen sa IX transverzalom, kako bi se na vrlo kvalitetan način dobio ulaz u Sarajevo, odnosno da izlaz na koridor V-c, osim na Stupskoj petlji može biti i preko IX transverzale.

d1a

Učesnici sastanka su dogovorili da se ponovo sastanu za 15 dana, do kada će razmotriti mogućnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Jedna od tema sastanka bila je i iznalaženje mogućnosti izgradnje petlje koja je planirana na sarajevskoj zaobilaznici, tačnije na Telalovom polju u Rajlovcu koja je planirana prostornim planom, te je razgovarano o načinima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Njenom izgradnjom, cijeli prostor industrijske zone i Rajlovca bi se mogao spajati na petlju u Telalovom polju, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Obzirom da izgradnja petlje do sada nije bila razmatrana sa aspekta planiranja sredstava i projektovanja, dogovoreno je da se do narednog sastanka sagledaju mogućnosti implementacije tog projekta, nakon čega bi se krenulo u pripremu dokumentacije i rješevanja imovinsko-pravnih odnosa.

(eKapija.ba)

Partneri

Fastverdini 

Teratest LOGO

 

 

Youtube Korner


Warning: Creating default object from empty value in /home/grading/public_html/modules/mod_featured_youtube_slider/helper.php on line 31

Sponzori

Kupper Weisser_LOGO

batmaticlogo 

TKK

Rubble Master_LOGO

Korisne informacije

Logo of BIHAMK

aamkbih logo
vremenska-prognoza